Stress-eten niet per se ongezond

Stress-eten niet per se ongezond

Mensen die onder stress meer eten, eten gemiddeld niet meer dan mensen die als gevolg van stress niks meer eten. Het lijkt er namelijk op dat stress-eters compenseren door in rustige perioden minder te eten dan andere mensen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse Konstanz-universiteit. Volgens de onderzoekers betekent dit dat stress-eten niet altijd als risicovol moet worden gezien.

Noch moet worden gedacht dat mensen die door stress geen hap door hun keel krijgen, gezonder zijn. In het onderzoek aten zij namelijk méér dan de stresseters wanneer ze geen stress voelden.

Videochat en ijs
Om te weten hoe hun eetgedrag verandert in tijdens van stress, moesten de onderzoekers hun proefpersonen flinke stress bezorgen. Dat deden ze als volgt: eerst lieten ze de personen, een mix van stress-eters en stress-vasters, via videochat contact hebben met een persoon. Daarna zouden de proefpersonen hun gesprekspartner in het echt ontmoeten.

Een derde van de groep kreeg echter te horen dat de ander naar aanleiding van de videochat de persoon liever niet ontmoette. Een ander deel kreeg juist te horen dat de partner hem of haar aardig vond en graag wilde ontmoeten, en de laatste groep kreeg te horen dat de ontmoeting om andere redenen niet door kon gaan.

Dit veroorzaakte respectievelijk stress of een prettig gevoel bij de proefpersonen. Na het gespreksdeel deden ze mee aan een ogenschijnlijk apart experiment, waarin ze verschillende smaken ijs moesten proeven. De onderzoekers zeiden erbij dat de mensen zoveel mochten eten als ze wilden. Hiermee bekeken ze de invloed van stress op het aantal genuttigde calorieën.

120 kilocaloriën méér
Het bleek dat de stress-eters 120 kilocalorieën meer aten als de gesprekspartner had laten weten liever niet te praten, ten opzichte van de mensen die minder gaan eten onder stress. Aan de andere kant at die groep 74 kilocalorieën méér als de partner had laten weten de proefpersoon aardig te vinden.

De onderzoekers raden beide groepen aan om in de toekomst beter te letten op hun eetgedrag. Stress-eters zijn niet per se ongezonder – als ze minder eten in stressloze tijden, compenseert dat voor hun ‘zondige’ stressgedrag.

Bron: Volkskrant

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn
Deel het met iedereen...